Tuppluren

Jag är en utpräglad morgonmänniska. Har alltid varit och har som ambition att fortsätta vara det. Jag älskar att vakna tidigt på morgonen och njuta av att vara påfylld med ny energi och möta en ny dag i lugn och ro. Vissa dagar är den känslan kanske inte så rosenskimrande, men ändå. Lite grus i ögonen gör också den gryende dagen vacker.
   
Jag är ensam morgonmänniska i min familj bestående av fyra individer. Två av de andra familjemedlemmar är utpräglade kvällsmänniskor/nattugglor och en är något mitt emellan. Fördelen med detta upplägg är att jag kan njuta lugna tysta mornar för mig själv. Nackdelen är kvällarna. Som utpräglad morgonmänniska är jag dödstrött och borstar tänderna när de tre andra når sitt energiklimax. Så här års och med den sommaren vi har så är det där och då som det vankas kvällsbad eller 'chill' med TV-dinner framför Discovery.

Att leva i olika tidszoner försvårar familjelogistiken emellanåt, särskilt nu på sommaren när nattugglorna vänt upp-och-ner på dygnet helt. När det jobbas och gås i skolan finns det någon sorts tidsram som ändå synkar våra tider, men nu, med lov och ledighet, lever dygnet sitt eget liv. För man vill ju liksom hänga ihop som familj och göra saker tillsammans. Så hur löser man det då?

Tuppluren! Jag är bäst på att sova middag. Att ta en power nap. På så sätt kan jag bejaka min morgonmänniska och samtidigt hänga på nattugglorna lite nu och då när det ska kvällsbadas i pannlampans sken.

Jag växte upp med en pappa som var (och är fortfarande) mjölkbonde med allt vad det innebär i form av tidiga mornar. Jag sov ofta middag med honom. På den tiden fattade jag inte riktigt grejjen, men nu som medelålders kvinna mitt i livet så är jag tacksam för den guldgruvan. 
   
Lika värdefullt som det är att investera i rörelse och leva ett fysiskt aktvt liv, är det guld värt att lägga tid och energi på att utveckla förmågan att vila kropp och knopp. Men det kanske inte alltid är så enkelt som man vill att det ska vara med den postmoderna tidens utbud av distraktion och tidsfördriv. Men med hjälp av olika tekniker som t ex Yoga Nidra (en sorts fysisk och mental djupavspänning), Restorative Yoga och beslutsamhet, så lyckas jag så gott som dagligen ge mig själv en välgörande tupplur. På så sätt kan jag bejaka min morgonmänniska OCH umgås med mina nattugglor.
Win, Win.

Kommentera gärna: